Firma WW - Maszyny dla przemysłu mięsnego

605 572 917 newsletter mapa serwisu wybierz język:

Masownica próżniowa MPCS stosowana jest w zakładach przetwórstwa mięsnego do uplastyczniania i masowania mięśni przy produkcji wysokogatunkowych wędlin. Podstawowym atutem masownicy jest próżnia pulsująca i płaszcz chłodzący, co powoduje rozciągnięcie mięśnia i większe wchłanianie soli peklującej. Masowane mięsa stają się soczyste i kruche.  Masowanie mięśni odbywa się w zamkniętym bębnie masownicy przez osypywanie grawitacyjne. Dzięki specjalistycznemu układowi łopatek masujących, mięso krąży od pokrywy bębna do dennicy i z powrotem, przez co następuje rozbijanie i uplastycznianie włókien mięśni rozciągniętych przez próżnię pulsującą. Proces technologiczny masowania składa się z wielu parametrów takich jak: kierunek masowania; prędkość obrotów bębna; czas trwania poszczególnych cykli oraz próżni w bębnie masowania. Poszczególne parametry można ustawić w sposób bardzo dokładny dzięki mikroprocesorowemu sterownikowi. Sterownik pozwala na zaprogramowanie 50 różnych programów i podgląd oraz ewentualną korektę. Cała konstrukcja wykonana jest z wysokiej jakości stali kwasoodpornej, która pozwala na utrzymanie urządzenia w czystości i odpowiedniej higienie produkcji.Oprócz obróbki mięsa wieprzowego i wołowego, oferowana masownica próżniowa jest stosowana w wielu procesach technologicznych związanych z obróbką innych rodzajów mięs, ryb i owoców morza a także innych produktów spożywczych.

SYSTEMOWY UKŁAD CHŁODZENIA
System chłodzenia w masownicy próżniowej umożliwia kontrolę i utrzymanie optymalnej temperatury wsadu w zakresie od około -8st.C do +5st. C. Proces masowania nie wpływa zatem na wzrost temperatury mięsa powyżej temperatury otoczenia lub dopuszczalnej temperatury wsadu. Racjonalne jest stosowanie chłodzenia w dużych masownicach i przy długotrwałych procesach technologicznych. Inne wymierne korzyści to optymalne wiązanie białek, zwiększenie trwałości wyrobów, możliwość znacznego skrócenia długości procesu. Masownice próżniowe z chłodzeniem serii MPCS wyróżniają się nową i racjonalną konstrukcją techniczną. Wśród wielu innowacji możemy wymienić:

  • Płaszcz chłodzący  o dużym współczynniku wymiany ciepła i podwójną izolacją.
  • Unikalny system łopat masujących zapewniający skuteczny i wydajny proces technologiczny.
  • Opcjonalnie cztery asymetryczne, spiralne łopaty masuące.
  • Opcjonalnie zwiększona prędkość obrotowa bębna do 18 obr/min dla wszystkich wielkości masownic.
  • Wielostopniowe zabezpieczenia przed wyciekiem czynnika szkodliwego.
  • Pośredni, płytowy wymiennik ciepła do wydajnego chłodzenia. 
  • Dostarczanie czynnika chłodzącego z centralnego układu lub agregatu chłodniczego.
  • Nowy układ przeniesienia napędu  za pomocą dwóch motoreduktorów współpracujących z bębnem masownicy.
  • Nowa, wzmocniona konstrukcja ramy.
  • Wielostopniowe systemy zabezpieczenia pompy próżniowej.
  • Zabezpieczenia przed przypadkowym, mechanicznym uszkodzeniem wrażliwych elementów jak sterownik PLC, odstojnik solanki.

Produkty:

Masownice próżniowe

Mieszanki łopatowe do mięsa

Mieszalniki, solanki

Rozdrabniacze kości

Urządzenia do higieny i transportu

Linie uboju trzody, stanowiska i wyposażenie technologiczne

Linie uboju bydła, stanowiska i wyposażenie technologiczne

Inne produkty