Masownice próżniowe z systemem chłodzenia
Dodano: 30.03.2012
System chłodzenia w masownicy próżniowej umożliwia kontrolę i utrzymanie optymalnej temperatury wsadu w zakresie od około -8st.C do +5st. C. Proces masowania nie wpływa zatem na wzrost temperatury mięsa powyżej temperatury otoczenia lub dopuszczalnej temperatury wsadu. Racjonalne jest stosowanie chłodzenia w dużych masownicach i przy długotrwałych procesach technologicznych. Inne wymierne korzyści to optymalne wiązanie białek, zwiększenie trwałości wyrobów, możliwość znacznego skrócenia długości procesu. Masownice próżniowe z chłodzeniem serii MPCS wyróżniają się nową i racjonalną konstrukcją techniczną. Wśród wielu innowacji możemy wymienić:
- Płaszcz chłodzący o dużym współczynniku wymiany ciepła i podwójną izolacją.
- Unikalny system łopat masujących zapewniający skuteczny i wydajny proces technologiczny.
- Opcjonalnie cztery asymetryczne, spiralne łopaty masuące.
- Opcjonalnie zwiększona prędkość obrotowa bębna do 18 obr/min dla wszystkich wielkości masownic.
- Wielostopniowe zabezpieczenia przed wyciekiem czynnika szkodliwego.
- Pośredni, płytowy wymiennik ciepła do wydajnego chłodzenia.
- Dostarczanie czynnika chłodzącego z centralnego układu lub agregatu chłodniczego.
- Nowy układ przeniesienia napędu za pomocą dwóch motoreduktorów współpracujących z bębnem masownicy.
- Nowa, wzmocniona konstrukcja ramy.
- Wielostopniowe systemy zabezpieczenia pompy próżniowej.
- Zabezpieczenia przed przypadkowym, mechanicznym uszkodzeniem wrażliwych elementów jak sterownik PLC, odstojnik solanki.